Što uzrokuje inflaciju i kako se potrošači mogu nositi s visokim cijenama?

Inflacija je usporila drugi mjesec zaredom nakon što je ranije ove godine dosegnula najvišu razinu u 40 godina od 9,1%. Ovo usporavanje sugerira da je najgore možda iza nas, ali visoke cijene još uvijek predstavljaju problem za Amerikance u gotovo svim industrijama.

Na primjer, cijena plina pala je 5%, ali su troškovi hrane porasli 11,4% tijekom prošle godine. Federalne rezerve donijele su još jedno povećanje stope od 0,75% kako bi se borile protiv inflacije, ali što uzrokuje inflaciju i kako se prosječni potrošač može nositi s visokim cijenama?

4 uzroka inflacije

Inflacija opisuje rastuće cijene dobara i usluga tijekom vremena, mjereno mjesečno indeksom potrošačkih cijena. Inflacija uvijek zabrinjava potrošače i vlasnike tvrtki. Kako roba i usluge postaju skuplji, moć vašeg novca nestaje, što smanjuje vašu kupovnu moć, umanjuje vaš fond za hitne slučajeve i otežava poslovanje u mnogim aspektima.

Inflacija povlačenja potražnje: Inflacija povlačenja potražnje događa se kada cijene rastu tijekom manjka ponude. Nedavno povećanje cijena kuća dobar je primjer za to – velika potražnja i slaba ponuda doveli su do porasta ukupnih troškova kućanstva.
Inflacija zbog povećanja troškova: Inflacija zbog povećanja troškova događa se kada cijene rastu zbog povećanih troškova plaća i materijala. Vidjeli smo to tijekom pandemije kada su nestašice u opskrbnom lancu uzrokovale rast cijena.

Postoje četiri glavna uzroka inflacije:

Ugrađena inflacija: Ugrađena inflacija događa se kada potrošači zahtijevaju veće plaće kako bi držali korak s troškovima života. Poduzeća koja moraju Funkcije baze podataka e-pošte isplaćivati ​​veće plaće svojim radnicima obično moraju povisiti svoje cijene kako bi nadoknadila veće izdatke za plaće, što dodatno pojačava inflatorni pritisak.
Povećana ponuda novca: Povećanje ponude novca događa se kada Federalne rezerve počnu tiskati više novca. Međutim, postoji određena rasprava o tome dovodi li tiskanje više novca do rastuće inflacije.

Tekuća inflacija u SAD-u prvenstveno je uzrokovana prekidima u opskrbnom lancu, nestašicom hrane i višim cijenama energije. Bez obzira na podrijetlo, potrošači trebaju ponovno procijeniti svoje navike potrošnje kako bi se nosili s rastućim troškovima s kojima se suočavamo diljem zemlje.

funkcije baze podataka e-pošte

Kako se nositi s rastućom inflacijom

Za većinu Amerikanaca inflacija je uzrokovala porast troškova u gotovo svim područjima njihova proračuna. Nedavni znakovi pokazuju da Δημιουργήστε μια στρατηγική περιεχομένου je inflacija možda dosegla vrhunac, ali malo je dokaza koji bi ukazivali da je FED riješio temeljne probleme u izvoru situacije.

Evo nekoliko načina na koje se možete boriti protiv inflacije u vlastitom životu:

Smanjite svoje troškove: Najbolji način da nadoknadite aub directory rastuće troškove je pronaći načine da smanjite svoje troškove. Pregledajte svoj proračun i potražite područja koja možete smanjiti. Na primjer, možda ćete moći uštedjeti novac prekidanjem nepotrebnih pretplata ili smanjenjem telefonskog računa.

Povećajte svoje prihode:

Za sada možete samo smanjiti svoj budžet, stoga je također dobra ideja potražiti načine za povećanje svojih prihoda. Možda ćete moći pregovarati sa svojim poslodavcem o višoj plaći ili preuzeti dodatni posao kako biste zaradili nešto dodatnog novca.
Nastavite s ulaganjem: Konačno, ključno je nastaviti s ulaganjem čak i dok cijene rastu. Ulaganje vam omogućuje da dugoročno budete ukorak s inflacijom, pa čak i nadmašite je. A raznoliki portfelj pomoći će vam da se nosite s financijskim usponima i padovima čim se pojave.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *